• Voor 20.00u besteld, morgen geleverd*
  • Snelle levering op uw werkplek
  • Klantenservice

Draagkracht dak voldoende voor zonnepanelen?

Zonnepanelen worden in veel gevallen op daken geplaatst. Naast de juiste keuze van de panelen, omvormers, kabels en installatiematerialen spelen ook bouwkundige aspecten een rol, met name de draagkracht van het dak. Wat wordt hierbij van u als installateur verwacht?

Constructieberekening

Steeds vaker worden Nederlandse daken uitgerust met zonnepanelen. Door extra gewicht op een dak te plaatsen, neemt de constructiebelasting toe. Met een herberekende constructieberekening, , op basis van de plaatsing van zonnepanelen, toebehoren en eventuele ballast, toont u richting de opdrachtgever en instanties aan dat het gekozen PV-systeem geschikt is voor de onderconstructie. Controleer bij plaatsing van zonnepanelen bovendien of de onderconstructie niet verrot is en of – bij een schuin dak – panlatten goed vastzitten of laat dit controleren.

Ballastberekening

Bestelt u een PV-installatie via Technische Unie? Bij platdakconstructies leveren wij in veel gevallen ballastberekeningen aan. Die worden opgesteld met software van de leverancier en houden rekening met parameters als: de hellingshoek waaronder panelen worden geplaatst, de locatie, aangrenzende panden, de windsnelheid etc.
De ballastberekening is niet standaard; bij schuine daken of als u alleen zonnepanelen bestelt, wordt deze berekening bijvoorbeeld niet gemaakt.

Veilige installatie

Met een constructieberekening, in combinatie met een ballastberekening, kunt u uw opdrachtgever adviseren over een veilig geïnstalleerde PV-installatie die aansluit bij de draagkracht van de onderconstructie.